Ludzie swoje ogrody często urządzają pod kątem spożywania w nich posiłków. Dlatego montują w swoim ogrodach grille, niekiedy grille murowane niczym domki. Umieszczane w ogrodach są również meble, zadaszenie na wypadek deszczu. Jednym z elementów gastronomi ogrodniczej są także wędzarnie. Tworząc ogród z myślą o wędzarni, należy zaplanować gdzie taka wędzarnia ma się znajdować. Nie jest to pomieszczenie, które zajmuje bardzo dużo miejsca, gdyż ma formę komórki na drewno lub węgiel. Wędzarnia potrzebuje jednak podłączenia do niej mediów, a więc wody oraz prądu elektrycznego. Wędzarnia to miejsce, które służy do wędzenia w niej kiełbas wędlin i innych wyrobów domowego wędliniarstwa. Wędzarnie składają się z paleniska, które dostarcza ogień. Niekiedy są to kotły grzewcze. Ogień jest niezbędnym elementem w każdej wędzarni, gdyż to dzięki niemu kiełbasy czy wędliny mogą się uwędzić. Wędzenie polega na umieszczeniu kiełbas wokół drewnianego kija i ustawieniu go nad ogniem. Kij ten musi się obracać, po to by kiełbasy były równomiernie uwędzone. Ważne jest samo drewno, z którego wykonany jest kij, gdyż kiełbasy przesiąkają drewnem, zachowując nieco jego aromatu. Stawiając wędzarnię w ogrodzie należy pamiętać o bezpieczeństwie przeciwpożarowym oraz o tym by w jej pobliżu nie znalazły się dzieci.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply