Kuchnia we własnym ogrodzie

Kuchnia we własnym ogrodzie

Projektując ogród należy w pierwszej kolejności ustalić funkcje jakie ma spełniać ogród. Jest to kluczowa sprawa, gdyż wokół całego pomysłu ogrodu i celów jakie ma spełniać, kręci się jego późniejsza zabudowa. Jednym z celów jaki ludzie wybierają na etapie projektowania myślenia nad ogrodem, jest cel gastronomiczny. Ludzie często planują w swoim ogrodzie stworzyć miejsce, gdzie w gronie rodziny lub znajomych można spożywać posiłki, rozmawiać oraz biesiadować. W tym celu właściciele ogrodów montują w nich grille. Grille to urządzenia, przy użyciu których można smażyć mięso ryby lub warzywa .Specyfiką grilla jest brak stosowania dosmażenia tłuszczu. Mięso czy warzywa są opiekane przy zastosowaniu węgla, który żarząc się pod umieszczonymi na metalowym ruszcie potrawami, podgrzewają je i nadają im soczystość. Brak stosowania tłuszczu przy grillowaniu jest bardzo dużą zaletą grilla, gdyż sprawia to, że potrawy z grilla nie zwiększają poziomu cholesterolu w organizmie. Ludzie w grodach niekiedy budują grille murowane. Murowane grille są ciekawym rozwiązaniem, gdyż pozwalają grillować także w porach deszczowych, ponadto są to grille większe niż zwykle i zmieści się na nich większa ilość pożywienia. Takie grille wymagają jednak większej ilości miejsca w ogrodzie, a ich wybudowanie kosztuje dużo pieniędzy.