Pielęgnacja jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka, zwana także suchodrzewem jadalnym, jest niezwykle odpornym na niekorzystne warunki i łatwym w uprawie krzewem. Oprócz tego nie należy zapominać o tym, że roślina ta niezwykle wcześnie oraz obficie owocuje. Jej owoce są jadalne i bardzo smaczne – w smaku zbliżone są do borówki amerykańskiej, jednak charakteryzują się większą kwaskowatością. Owoce te są niezwykle zdrowe – mają mnóstwo cennych składników takich, jak witamina C, magnez, potas oraz wapń, a także antocyjany i flawonoidy. Można je dodawać także do rozmaitych domowych przetworów oraz zamrażać. Warto zatem zdecydować się na posadzenie jagody kamczackiej ze względu na to, iż jej owoce dodatnio wpłyną na organizm. Nie zapominajmy o tym, że jest to również bardzo ozdobna roślina. Jagoda kamczacka nie jest wymagająca, jednak najlepszym dla niej środowiskiem będzie kwaśna oraz żyzna gleba oraz słońce lub półcień. Jej odpowiednia pielęgnacja powinna zawierać nawożenie. Dawki nawozu muszą być zależne od żyzności gleby. Nie zapominajmy również o pieleniu oraz ściółkowaniu rośliny za pomocą kory bądź trocin czy torfu. Jagodę nawadnia się w okolicach maja, jeśli przypada on na suchy okres – dzięki temu owoce będą większe i smaczniejsze. Gałęzie przycinamy po upływie czterech lat od posadzenia – gdy tego nie zrobimy, na wewnętrznych gałęziach nie pojawią się owoce.